Goji Berry Yetiştirme

Goji berry biyolojik yapısı gereği hızlı büyüyen ve çabuk meyve veren bir ağaçtır. Goji Berry Yetiştirme

Goji berry yetiştirme çalışması ocak ayında başlar.

Goji berry yetiştirme iki türlü yaplır. Birincisi tohumdan ikincisi çelikleme yöntemi.Ayrıca doku kültürü ile yetiştirme yöntemi ile de çoğaltılabilir . Ancak bu yöntem maliyetli ve özel ortam gerektirdiği için üzerinde durmayacağım.Tohumdan yetiştirmesi diğerine göre daha avantajlıdır.

Tohumdan üretilen ağaçlar da yozlaşma olmaz,bire bir aynı özelliği taşır. Erken baharda ekilen tohumlardan ekim ayında meyve oluştuğunu bu yıl kendi bahçemde gördüm.

Çelikleme yönteminin iyi tarafı fidanlar en başında kalın bir kök yapısı ile hayata başlıyor olmasıdır. Bu yöntemle üretilen fidanlardan da aynı yıl meyve görmek mümkün.Gelişme hızları diğerlerine göre biraz daha azdır.

Goji berry yetiştirme nin birçok yolu vardır.

TOHUMDAN ÜRETİM

Ekim yapılacak harcın hazırlanması,

% 80 torf ,%20 perlit karıştırılır. İstenirse karışım leonardit, solucan gübresi ve vermikulit ile zenginleştirilebilir.

Ekim yapılacak torf hafif nemli olmalıdır. Ekim işlemi toplu ya da bireysel kaplara ( viyollere) yapılır. Toplu ekimler için en uygun malzeme köpük balık kasalarıdır. Bu kasalar yarısına kadar hazırlanan torf ile doldurulup üzeri düzeltilir. Tohumlar homojen bir dağılımla ekilir. Tohumların kalınlığı kadar torf ile kapatılıp sabah akşam sprey sulama ile sulanır.

Toprağın kurumaması için ekim yapılan kabın üzeri şeffaf bir örtü ile kapatılırak toprağın nem oranını muhafaza etmesi sağlanır. Bu aşamada ışığa ihtiyacı yoktur. Fidanlar toprağın üzerinde kendini göstermeye başlayınca güneş alan bir yere alınır. Ortamın ısısı 20 ila 25 derece arasında olmalıdır.

Yukarıdaki anlattığımız çalışmalar viyoller de de uygulanabilir. Vioyllerde şaşırtma daha az kayıp yaşanır.

Modern üretim tesislerinde bu işlemler sera ortamında ve ısı ve nem ortamı sürekli kontrol edilerek yapılmaktadır.

Tohumlar toplu bir kaba ekilmiş ise iki veya üç yaprak olduklarında şaşırtılması gerekir. Yani ayrı kaplara alınması zorunludur.. Bu safhada sıvı bitki besini takviyesi yapmak gelişmeyi hızlandıracaktır.

Boyları on cm. olduklarında dış ortama uyum sağlamaları için günde birkaç saat dışarıda tutularak yumuşak bir geçiş sağlanmalıdır.

.Tohumlar toplu bir kaba ekilmiş ise iki veya üç yaprak olduklarında şaşırtılması gerekir. Yani ayrı kaplara alınması zorunludur.. Bu safada sıvı bitki besini takviyesi yapmak gelişmeyi hızlandıracaktır.

Boyları on cm. olduklarında dış ortama uyum sağlamaları için günde birkaç saat dışarıda tutularak yumuşak bir geçiş sağlanmalıdır. Bu yapılmaz ise ilerleyen zamanlarda hoş olmayan bir görüntü ortaya çıkar. Fidan yeterli güneş alamazsa sapı gereğinden fazla uzar ,bu da fidanın yaşama şansını azaltır.
İlerleyen zamanlarda ağacımıza daha güzel şekil verebilmek için budama sayfasını inceleyiniz.

Goji berry meyvesi ülkemizin hemen her bölgesinde yetişmektedir.Rakımı 800 metrenin üzerinde olanlarda kalite daha da yüksektir.

 

 

Goji berry yetiştirme nin bir başka yolu

 

Kurt üzümü fideleri

Goji berry fideleri

 

Çelikten üretim

Mart ayında dört göz olarak alınan çelikler,torf ve perlit karışımı olan harç içerisinde köklendirilir.

Köklenmeyi hızlandırmak ve köklenme yüzdesini artırmak için köklendirme hormonu kullanılır.

Odunsu bitkiye göre hazırlanmış İ.B.A (İndol Butrik Asit) içerisine bir cm.kadar daldırılıp çıkartılır.

sonra bireysel kaplara ve poşetlere alınır.

 

resim_21_ekim_2013_037

 

‘ın Kuyucak ilçesinde, ‘kurt üzümü’ olarak bilinen, ana vatanı Tibet olan ‘yi yetiştiren Gülperi-  çifti, artan sipariş taleplerine yetişemez hale geldi.

https://www.trthaber.com/haber/yasam/sifa-niyetine-goji-berry-yetistiriciligine-basladi-431241.html

 

Haberi sabah  gazetesinden okumak için  tıklayınız