Kaolin Kili

Kaolin  Kili Bitkilerin güneş yanıklığı hasarları, sıcaklık stresi bozuklukları ve zararlı haşere saldırılarından korunmasını sağlayan gözenekli, beyaz, ince koruyucu bir tabaka ile yekpare bitki yüzeyinin kaplanması işlemidir.

Uygulamanın mantığı, sıcak yaz mevsimi boyunca güneşin yakıcı ve kavurucu sıcaklarında etkili ışınlarını yansıtarak koruma sağlayan ve bitkiyi serin tutan hafif, havadar, beyaz bir elbise giydirilmesidir.

İnce örtü kaplama teknolojisinde, kaplama materyali olarak hazırlanan süspansiyon normal bir sprey aletiyle (çeşitli büyüklüklerde atomizer ve pülverizatör ilaçlama aletleri) bitki üzerini kaplayacak şekilde püskürtülür. Uygulamanın tam ve etkili fayda sağlayabilmesi için bitki üzerinde esaslı bir koruyucu örtü tabakası oluşmalıdır. Örtü kaplama işlemi, haşere saldırıları ve aşırı sıcaklar başlamadan önce yapılmalıdır.

Yumuşak çekirdekli meyveler, nar, üzüm, muz, zeytin ve sert kabuklu meyvelerde ilk uygulama; Haziran ayının ilk veya ikinci haftasında tam doz ( % 5’lik süspansiyon: 100 lt suya 5 Kg Sunguard-WP ) diğer uygulamalar ise 2 veya 3 hafta aralıklarla yarım doz ( % 2,5’luk süspansiyon: 100 lt suya 2,5 Kg Sunguard-WP) şeklindedir. Her türlü spreyleme aleti kullanılarak bitkinin dallar, yapraklar ve meyveleri yekpare beyaz örtüyle kaplanır. Uygulamalar hasat dönemine 2 hafta kala kadar yapılabilir.

Sert çekirdekli meyvelerde ise meyve çapı 0,5-1 cm olunca tek tam doz uygulanır. Hasattan 2 hafta sonra yapılacak yaz budamasını takiben hemen yarım doz uygulanır. 2 veya 3 hafta sonra bir yarım doz daha uygulanır.

Hasat sonrası yapılan uygulamalar, gelecek yılda ağaçların daha verimli ve kaliteli ürün vermesinde belirgin etki gösterecektir. Özellikle sıcaklık stresi bozuklukları minimum düzeye düşecektir. Kiraz ve erik de ikizlenme, mahmuz ve derin sutre bozuklukları önlenebilecektir.

Sebzelerde; Baklagiller, domates, salatalık, biber, kavun, karpuz, balkabağı vd. bitkilerde ilk uygulama çiçeklenmeyi takiben yarım doz ( % 2,5’luk süspansiyon) olarak yapılır. Hava sıcaklıklarına göre ikinci bir uygulama yapılabilir.

Havaların serin ve yağışlı olması durumunda uygulama aralıkları uzatılabilir.

 

KAOLİN KİLİ NEDİR
Kaolin kilinin Çin’in Kaolin bölgesinde bulunduğu için bu adı aldığını belirten Aliağalı zeytin üreticisi Halil Önen, “Türkiye’de arı kil (yani saf) olarak bilinir. Granit kayalardan elde edilen bir beyaz kil türüdür. Porselen yapımında yaygın olarak kullanılır. Türkiye’de Çanakkale, Balıkesir, Kütahya illerinde zengin ve kaliteli olarak bulunur. Nasıl Çin porseleni meşhursa Çanakkale ve Kütahya yörelerinden çıkan kaliteli kil ile bu yörenin porselenleri meşhurdur. Bu madde ayrıca kaliteli kağıt yapımında ve dişçilikte kullanılır” bilgisini verdi.
Zeytinde kaolin uygulamasını ‘www.agaclar.net’ internet üyesi Meyvelitepe’nin Kocaeli’de kendi bahçesinde ilk defa uygulamasının ardından Türkiye’de bazı zeytin üreticileri kullanmaya başladığı bilgisini de veren Halil Önen, Aliağa’da zeytin üreticisi ‘www.agaclar.net’ üyesi eşi Ayhan Dükel ve Hüseyin Var’ın da zeytin bahçelerinde kaolin uygulaması ile doğal zeytin yetiştiriciliğine başladıklarını söylüyor.

Türkiye genelinde ‘doğal yetiştiricilik tarım yapanların internet ortamında örgütlendiği ve bilgi paylaştığı ‘www.agaclar.net’ portalında yenilikleri ve bildiklerini paylaştıklarını, üreticiler aynı sitede ‘Uzak Bahçelerin Yakın İşbirliği’ sayfası da oluşturarak Türkiye genelinde doğal yetiştirilen ürünleri nasıl pazarlayacaklarının da çalışmasını yaptıklarını belirten Halil Önen, bu site üyesi üreticilerin birinci koşulunun yaptıkları tarım üretiminde kesinlikle kimyasal (zehirli) ilaç kullanmamak olduğunun altını çiziyor.