GOJİ BERRY DE KULLANILAN ORGANİK İLAÇ VE GÜBRELER

BORDO BULAMACININ HAZIRLANIŞI VE UYGULAMALARI

Goji berry ağacına sonbaharda kışa dayanıklılığı artırmak için,İlk baharda ise  uyanmayı geciktirmek amacıyla  sigorta ilaçlaması yapılır.Ayrıca kışı ağacın üzerinde geçiren zararlıların bahar da larvalarından çıktıklarında ağaca zarar vermemeleri için alınan bir önlemdir.

Göztaşı (Bakır Sülfat) ve Kirecin belli oranlarda su ile karıştırılarak   kolayca  hazırlanan ve uzun yıllardır meyve ağaçlarının çeşitli hastalıklardan korunması amacıyla  kullanılan etkili bir tarım ilacıdır.

Bordo bulamacı  ağaçlar üzerinde oluşan fungal ve bakteriyel hastalıkları önlemek için  özellikle sonbaharda yaprakların büyük çoğunluğu yada tamamı döküldüğünde ve ilkbaharda gözler uyanmadan önce meyve ağaçlarına bordo bulamacı uygulandığında, çıkabilecek pek çok hastalığa karşı etkili ve ekonomik bir mücadele ilacı olmaktadır.

Bordo bulamacı ağaçların bakteriyel hastalıklara karşı korunması için hala olmazsa olmaz çözümlerden biridir.
Bordo bulamacı kullanıma hazır halde  tarım ilacı satıcılarında  bulunabileceği gibi, Göztaşı ve Kireç ile aşağıda anlatacağım yöntemlerle kolayca hazırlanarak kullanılması  mümkündür.
Kullanım Şekli: İlkbahar aylarında 1,sonbahar aylarında 1 olmak üzere yılda 2 kez maksimum %2 lik doz kullanılmalıdır. Hiçbir ilaçla karıştırılmaz. Eldiven ve maske kullanılır. Rüzgarsız ve don olmayan havalar-da yapılır. Ağaç tamamen ilaçla ıslatılır. İş bitiminde alet suyla temizlenir, el ve  yüz sabunlu suyla yıkanır.

 

Bordo Bulamacının Hazırlanışı

Sonbahar ve ilkbahar olmak üzere yılda iki kez kullanılmakta olan bordo bulamacı kullanıldığı  zamana göre Göztaşı ve Kireç oranlarıda değişmekte olduğundan o oranlara göre de adlandırılmakta ve Sonbahar da % 2’lik  ve ilkbaharda  %1’lik  bordo bulamacı  uygulanmaktadır.

Bordo Bulamacı ,  ilkbaharda uygulanacak koruma amaçlı bordo bulamacı % 1 liktir.

%1’lik bordo bulamacı  ölçüleri örnek alınarak diğer oranlarda da bordo bulamacı hazırlayabilirsiniz.

%1’lik Bordo Bulamacının  Hazırlanışı (10 Litre ) için Gerekli Malzemeler:

·       100 gr göztaşı ve 100 gr sönmüş kireç

·       1 adet  20 Lt. plastik kova,

·       İki adet  ağaç karıştırma  sopası .

100 gr sönmüş kireç bir plastik kovaya konur ve üzerine bir miktar  su ilave edilir ve ağaç sopa ile  karıştırılarak ayran kıvamına getirilir.

Aynı şekilde 100 gr göztaşı başka  bir plastik kovaya konur ve üzerine iki litre  su ilave edilerek tahta sopa ile karıştırılır. 10 Lt lik Pompaya bir miktar su konur. Bunun üzerine önce hazırlanan sönmüş kireçli su tankın süzgecinden geçirilerek boşaltılır. Daha sonra hazırlanan göztaşı eriyiği yine tank süzgecinden geçirilerek yavaş yavaş boşaltılırken bir yandan da devamlı karıştırılır. Böylece açık mavi renkli bir karışım  meydana gelir.

İlaçlama pompasına su ilave edilerek 10 litreye tamamlanır. Böylece %1 lik 10 litre ,bordo bulamacı hazırlanmış olur.

Ben bu 10 Lt ile yaklaşık 40-50  adet bodur meyve ağaçlarımı ilaçlayabiliyorum ve bir miktar da arttığı oluyor.  Sizlerde ağaç sayınıza göre hazırlayacağınız bordo bulamacı ölçüsüne  karar verebilir ve ilaçlayabilirsiniz.

 

 

2-) KÜKÜRT: Organik tarımda dozunu aşmamak şartıyla yaygın olarak kullanılır. Genellikle sıvı halde tercih edilmektedir.Pembe tomurcuk döneminde başlayıp,birer hafta arayla mayısın son haftasına kadar verilmektedir. Goji berry yapraklarında görülen külleme hastalığına karsı kullanılmaktadır.Kükürt eksikliği yaprakların renginin açılmasına giderek sararmasına yol açar.

  ELEMENTER  TOZ  KÜKÜRT    (DP formulations)

İçeriği : Sülfür (Sulphur

Etkisi  İyi  bir fungusittir.   Külleme, Kırmızı örümcek te kullanılır.

Kullanım Şekli: Yağlı ilaçlar hariç diğerleri ile karıştırılabilir.

Hasattan   7 gün  önce ilçlama bitirilmelidir.

3-)ARAP    SABUNU : (% 2 lik)   İçeriği Potasyum esaslıdır.  Potasyum sabunu olarak ta bilinir. Etkisi….:Parazit,  yaprak bitleri ve kırmızı örümcekler   Yapraklarda, önceleri beyaz, sonra  sarı ve kahverengi lekeler oluşur.  Daha sonra bu lekeler birleşerek yaprağın kuruyup dökülmesine, dolayısıyla ürün kaybına neden olurlar. Bu zararlılara karşı arap sabunu kullanılır.

Hazırlanışı:  2 kg arap sabunu+1 kg ispirto+ 97 lt su. Arap sabunu ispirto içerisinde eritilir ve suya katılır. Çözelti ile sürgünler ve yapraklar iyice ıslanana kadar pülverizatörle ilaçlanır.Hasat tan bir hafta önce ilaçlamaya son verilmelidir.