Goji berry-Kurt Üzümü kitabı
Goji berry -Kurt Üzümü kitabı. meyvesinin tarihçesi ,ekonomik değeri,toprak isteği,besin yönünden içeriği,cinsleri,yetiştirilmesi ve üretilmesi ile ilgili DETAYLI BİLGİLER var. Emeği geçenlere teşekkürler.
Hazırlayanlar
Prof. Dr. Mustafa SOLAK
Prof. Dr. İbrahim EROL
Prof. Dr. Mustafa YILDIZ
Doç. Dr. Harun DIRAMAN
Yrd. Doç. Dr. Erman DUMAN
Yrd. Doç. Dr. Hakan TERZİ
Öğr. Grv. Dr. Amir SOLTANBEIGI
Zir. Müh. Burcu USLU
Doktora Öğr. Erhan SAKARTEPE
tarafından hazırlanan çalışma
KİTABI OKUMAK İÇİN RESİME TIKLAYINIZ
Kiitaptan bazı bölümler.
Kurt üzümü, Lycium cinsine ait olan Lycium barbarum, L. chinense ve L. ruthenicum türlerinin meyvelerine verilen müşterek bir isimdir. Yaklaşık 80 tür ihtiva eden Lycium cinsi, dünyanın tropik ve subtropik bölgelerinde yayılış gösteren Solanaceae (Patlıcangiller) familyasının bir üyesidir (Levin ve Miller, 2005). Lycium cinsinin taksonomisi ve bu cinse ait türler Tablo 1’de verilmiştir (İnt. Kay. 5 ve 6). Lycium cinsine ait, kurt üzümü (Goji berry) adıyla bilinen ve bütün dünyada ticari olarak ziraati yapılan 3 tür vardır (Şekil 1). (Wang ve ark., 2015). 1. Lycium barbarum L. 2. Lycium chinense Miller 3. Lycium ruthenicum Murr.
4. YETİŞME ŞARTLARI VE İKLİM TALEPLERİ Kurt üzümü bitkisi habitat seçimi pek yapmaz; fakat nemli şartlarda daha iyi büyüse de meyve verimi çok düşüktür. Köklendikten itibaren, göreceli olarak kurak yaz günlerini tolere edebilen bitki, hafif-kumlu, orta-kuvvetli ve ağır-killi vb. toprak tiplerinde iyi gelişim gösterir. Bölgelere göre oranı değişmekle beraber, özellikle ilk yıllarda yaz kuraklığını atlatabilmek ve arzulanan verim için mutlaka sulama lüzumludur. İdeal sistem damla sulamadır. Yağışın yeterli olduğu bölgelerde sonraki yıllarda kademe kademe azaltılarak 3-4 yıl sonra sulamaya son verilebilir (İnt. Kay. 8). Güneş ışığını seven bitki, -27°C ile +39 °C sıcaklıklar arasında gelişim gösterebilir (İnt. Kay. 9). Ülkemizin her bölgesinde, 800-2000 m rakım arasında yetişme potansiyeline sahip bir bitkidir. Mantar hastalığı riskinden ve meyve olgunlaşmasında gecikmeye sebep olmasından dolayı sahil bölgeleri fazla uygun değildir (İnt. Kay. 10).
Siz de fikrinizi belirtin