Moringa 

 

moringa

Asya, Afrika ve Orta Amerika’da yetişen Moringa bitkisi ‘mucize sebze’ olarak adlandırılıyor.
İçerdiği antioksidanlar ile ciltteki kırışıklıkları azaltan bu bitki, artrit, kanser, kalp ve böbrek hastalıkları gibi çeşitli kronik hastalıkları da önlüyor. 300 çeşit hastalıkla mücadele eden bu bitki helikobatkeri, gastrit, ülser ve mide kanseriyle de mücadele ediyor. Öyle ki, yoğurttan 9 kat fazla protein, havuçtan 10 kat fazla A vitamini, muzdan 15 kat fazla potasyum, sütün 17 katı kalsiyum, portakalın 12 kat fazlası C vitamini ve ıspanaktan 25 kat fazla demir içeren bu bitkinin yapraklarının yanı toz hali de kullanılıyor.

Moringanın yaprakları ve meyvelerinin gıda, çiçeklerinin baharat, arıcılık ve tıp, tohumlarının gıda, yağ ve su arıtma, kabuklarının tıp, halat ve kağıt imalatı, köklerinin gıda ve tıp, atıklarının toprak verimliliği, biyolojik gübre ve hayvan yemi olarak kullanıldığını aktaran Gerhard Heinz, bitkinin tamamının hayvan yiyeceği ve alternatif enerji kaynağı olduğunu vurguladı.

  • Yarı kurak, tropik ve subtropik iklimlerde yetişebilen bir türdür.
  • Soğuğa dayanıklılık 9-10 derece olarak belirtilen bölgelerde de yetiştirilebilmektedir ancak -1 ile -9 derece civarındaki ısılarda yapraklarını dökerek, gövdesini kurutarak ölür bununla birlikte kendisi derine kök yaptığı için bir sonraki bahar ayında tekrar yeniden kökten filizlenip, yeniden gövde ve dallarını, yapraklarını, çiçeklerini oluşturabilmektedir.
  • Toprak tercihi bakımından kanaatkardır.
  • Kuraklığa’da dayanıklı bir ağaçtır.
  • Ağaç çok hızlı büyüme kabiliyetine sahiptir.
  • Tohumları en çok Malezya’da bulunur ve fıstık olarak yenilir. Çok besleyici olan yaprakları yeşillik olarak salatalarda, sebze yemeklerinde kullanılır. Zira yaprakları aynı ağırlıktaki C vitamini, kalsiyum, A vitamini, protein ve potasyum içerir.

 

 

moringa